Keresés ebben a blogban

2015. február 13., péntek

A savanyú multivitamin

A savanyú multivitamin 

  A savanyú káposzta

       A savanyú káposzta fogyasztásának egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy segíti az emésztést, fokozza a vér keringést, védi a szív egészségét, gyors energia forrást jelent, védi az immunrendszert, erősíti a csontokat, csökkenti a koleszterin szintet, megszünteti a gyulladásokat, megóvja a szemünk és bőrünk egészségét.

    Történelmi feljegyzések utalnak a származására már a Római Birodalom korából: akkor hozták Kínából Európába. Nagyon felkapottak voltak a pácolt és savanyított ételek, hiszen ezek az eljárások lehetővé tették, hogy hosszabb utakat is megtegyenek az élelmiszerrel, annak megromlása nélkül.

      Népszerűségét a mai napig megőrizte, igazi nemzetközi kedvenc: Európán kívül még Ázsiában és Amerikában is előszeretettel fogyasztják.

És most lássuk, mitől olyan egészséges ez az étel!

Tápértéktartalma: 

    Nagy mennyiségben tartalmaz rostokat és jelentős mértékű az A-, C-, K- és B-vitaminok szintje is. Továbbá remek vas-, mangán-, réz-, nátrium-, magnézium- és kalcium forrás. Fogyasztásával mérsékelt mennyiségű proteint is juttatunk szervezetünkbe.


Vérkeringés:

A magas vas tartalom különböző módokon is előnyös a szervezetünk számára: elsősorban hozzájárul a hatékony energia termeléshez, mivel növeli a testünk anyagcseréjét.
      Ennek köszönhetően élénkül a vér keringés, ebből kifolyólag pedig a szervek és sejtek oxigén ellátása nő meg rohamosan.
      Ez a megnövekedett vér áramlás az egyre szaporodó vörösvértestek eredménye, aminek létrejöttéhez kulcs fontosságú tényező a vas.
    A magas a vas szint segít megelőzni a vér szegénység (más néven vas hiány) kialakulását, és így sok kellemetlen mellékhatástól (mint a fejfájás, fáradtság) véd meg minket.

Emésztés: 

            A már említett magas rost tartalomnak köszönhetően segíti a belek tisztítását, megszünteti a székrekedést, a puffadást, a görcsöket és a túlzott bélgáz képződést. Azzal, hogy szabályozza az emésztést és a kiválasztó rendszert, segíthet megakadályozni a gyomor fekély, de még a vastagbél rák kialakulását is.

Szív:

    A rostok nem csak az emésztés számára fontosak, a szív egészségéért is felelnek: képesek megkötni és eltávolítani a szervezetből a veszélyes koleszterint, ami az artériák és vérerek falához tapadhatna. Így kevesebb a vérbe jutó koleszterin mennyisége, ami csökkenti az ér elmeszesedés, szív infarktus és stroke kialakulásának esélyét.

  Szem és bőr:

 Az A-vitamin és a karotin antioxidáns hatásának köszönhetően megköti az un. szabad gyököket, amelyek az egészséges sejtek mutációját idézhetnék elő.
     A szem védelmében harcol a szürke hályog kialakulása ellen, míg bőrünk egészséges és fiatal marad, hiszen lassítja a ráncok kialakulását.
  

Immunrendszer:

       Egy adag savanyú káposztával a napi C-vitamin szükségletünk 35%-át tudjuk fedezni, ami elengedhetetlen immunrendszerünk kielégítő működéséhez. A C-vitamin serkenti a fehér vérsejt képződést, kulcs fontosságú szerepet játszik a sejtek regenerációjában és a kollagén termelésben is.
      A savanyú káposzta – a megannyi pozitív hatása mellett – nagyon magas nátrium tartalommal rendelkezik, ami veszélyes lehet kardiovaszkuláris és vese betegségek esetén. Ha ilyen típusú egészségügyi problémával küzd, feltétlenül beszéljen kezelő orvosával, hogy megállapítsák az Ön számára megfelelő, bevihető mennyiséget.

Forrás: Tudnodkell.info




Print Friendly and PDF
















Nincsenek megjegyzések: