Puffadás, gyomorégés
NEM gyógyítani kell! MEGELŐZNI!
Veled is előfordul, hogy étkezések után ég a gyomrod? Felpuffadsz?
Néhány tipp, hogyan előzd meg a gyomorégést, puffadást.
Mi okozhat puffadást?
Alaposan rágjuk meg az ételt!
Kis falatokat vegyünk egyszerre, alaposan 25-30-szor rágjuk meg az ételt.
Az alapos rágáskor az étel elegyedik a nyállal, ez megkönnyíti a gyomor további munkáját.
A meg nem rágott, nagy darabokban lenyelt étel komoly munkát ad a gyomornak, ez okozhat puffadást.
- Egy étkezésen belül ne együnk zöldséget, és gyümölcsöt!
- Tej, tojás, cukor együttes alkalmazása!
Ezekből az összetevőkből bármelyik kettőt egyszerre használjuk egy étel készítésekor, már erjedés jön létre.
- Főzzük meg alaposan a gabonaféléket!
- Étkezés közben NE igyunk!
Ekkor ugyanis felhígítjuk a gyomorsavat, vele együtt a félig megemésztett táplálékot. Ilyenkor annak érdekében, hogy a gyomor megkönnyítse a maga feladatát, először a folyadékot fogja felszívni.
Ez alatt az emésztésnek indult táplálék, várakozásra kényszerül, és a 39-40 C fokos belső környezetben erjedésnek indul.
Túl gyakori evés!
Ha az étkezéstől számított másfél órán belül bármit eszünk vagy iszunk, úgyszintén létrejöhet az erjedés majd puffadás.
Másfél órára van szükség ahhoz, hogy a gyomor kiürüljön.
A legjobb azonban, ha legalább 5-6 óra telik el két étkezés között.
Ha gyakrabban eszünk, lehet, hogy a gyomrunk már kiürült, viszont nem biztos, hogy a gyomrot követő bélszakasz is üres, és ez által nem képes az újonnan érkező táplálék fogadására.
Ha a bélszakaszban még ott találhatóak az előző étkezés lebontási termékei (ez csak akkor fordulhat elő. ha túl gyakoriak az étkezések, illetve, ha a finomított ételek összetapadva elzárják az utat), a gyomor hiába végezte el a feladatát, a táplálék nem tud továbbmozdulni a patkóbélben lévő „torlódás" miatt.
Mi okozhat gyomorégést?
Vannak olyan fűszerek amik, ha hajlamosak vagyunk rá, gyomor irritációt, gyomorégést okozhat.
Ilyenek: feketebors, fehérbors, chili, erős paprika, curry, gyömbér, szegfűbors, szegfűszeg, fahéj,
Ecetes ételek: mustár, ecetes torma, majonéz.
Gyomorégést okozhat,ha olajban dinszteljük meg a hagymát.
Az olajjal bevont hagymát a gyomor csak nagy küzdelmek árán tudja szétbontani.
(Az olaj magas hőfokra hevítése eleve rákkeltő.)erről ésőbb, többet.
Mikor és mit igyunk?
Étkezések előtt fél órával fogyasszunk el 1-2 pohár vizet!
Miért?
Csökkenti a kínzó éhség érzetet. A szánkban megindul a nyáltermelés, a gyomor felkészül az érkező táplálék fogadására.
Étkezés közben és utána közvetlenül NE igyunk a fenebbt leírtak miatt!
1-2 óra után bőségesen ihatunk, sőt, igyunk is.
Elfogadott tény, hogy naponta 2-3 liter folyadékra van szükségünk, bár az is igaz, hogy
Van orvosi vélemény ami testsúly kilogrammonként 40ml víz fogyasztását javasolja.
Jó tudni:
Szokjunk le a cukros üdítőkről, gyümölcslevekről, és szomjunkat lehetőleg tisztított csapvízzel vagy ásványvízzel oltsuk!
Hasznos volt az információ?
Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal, lehet, hogy őket is érdekli.
Fontos a véleményed, kérlek, írd meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése