Mogyorós csicseri pástétom
Hozzávalók:
- 1 púpozott csésze főtt csicseriborsó
- 1/3 csésze víz a csicseriborsó 2. főző levéből
- 4 csepp, frissen facsart citromlé
- 1/3 csésze natúr mogyorókrém
- 1,5 evő kanál paradicsompüré
- 3/4 teáskanál sörélesztőpehely
- 1 csipet hagymapor, vagy 1 teáskanál apróra vágott hagyma
- 2/3 csésze finomra aprított olívabogyó
- Ízlés szerint adalékmentes só
Elkészítés:
Főzzük meg a csicseriborsót a Csicseriborsó pástétomnál leírt módon, majd turmixoljuk el a főzőlé egy részével. Adjuk hozzá az olívabogyó kivételével az összes hozzávalót, és turmixoljuk tovább, amíg krémessé nem válik.
Keverjük hozzá fakanállal a finomra aprított olíva bogyót.
Keverjük hozzá fakanállal a finomra aprított olíva bogyót.
Vitamin- és tápanyag tartalma:
Ez az étel nagyon jól alkalmazható a vérszegénységben szenvedő betegek étrendjében, hiszen a csicseriborsó a folsav- és vastartalma, a sörélesztő pehely a B12-tartalma miatt ajánlott.
A mogyoró gazdag niacin tartalma miatt jól karbantartja az idegrendszert, lecitin tartalma élénkíti az agy működést, Bő-vitaminja pedig kedvezően befolyásolja a sejtek együttműködését.
Kisebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint és gyulladás csökkentő fitoszterolt is.
A receptben szereplő sörélesztő pehely íze nem azonos a sörélesztő poréval, így egyik a másikat nem válthatja ki.
A vegán konyha magas B-komplex vitamin tartalma miatt is (B12-vitamint is tartalmaz!) és a sajtra emlékeztető íze miatt is előszeretettel használja a sörélesztő pelyhet.
A B12 pótlására elég napi 1-2 teáskanálnyit elfogyasztani, valamilyen főzést nem igénylő ételbe,
pl. pástétomba vagy salátaöntetbe keverve.
Könnyebb vele dolgozni, sűrűbb krém készíthatő vele.
Tetszett a cikk? Gyere vissza máskor is!pl. pástétomba vagy salátaöntetbe keverve.
Tipp:
Turmixgép helyett jó választás késes aprítógép.Könnyebb vele dolgozni, sűrűbb krém készíthatő vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése