A "reggeli ötletek" önállóan is megállja a helyét, de szerves része a Heti mintaétrendnek.ITT
Köles puding
Hozzávalók:
- 3,5 dl 100%-os ananász lé
- 12,5 dkg főtt köles
- 1 mokkáskanál só
- 2 teáskanál őrölt vanília (5-10 cm-es vanília rúd)
- 3 evő kanál méz
- 1/2 csésze mogyoró vagy kókusz
Elkészítés:
Öntsük a kelyhes turmixba az ananász lé felét, majd a szárazanyagokat.Turmixoljuk krémesre, és annyi ananászlét turmixoljunk még hozzá, hogy a gép könnyen működjön, de ne legyen túl híg az így elkészített puding.
Egészségügyi hatása:
A köles az egyetlen lúgosító hatású gabona! Kevés keményítőt tartalmaz, könnyen emészthető és nem idéz elő gázképződést. Magas a fűtő értéke. Vese- és hólyag gyulladás, valamint a lép megbetegedése esetén is alkalmazható. Fogyaszthatják a széna náthával küzdő betegek, valamint a liszt érzékenyek is.
----------------------------------------------------------
Kukorica torta Gluténmentes!
Hozzávalók:
- 25 dkg kukorica dara
- Kb. 1 liter víz
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál só
- 1/2 csészényi méz
- Feldarabolt gyümölcsök (ananász, alma, meggy)
- Datolya vaj (lásd Növényi tejek készítése fejezetben),
- Esetleg lekvár
A legkönnyebben úgy készíthetünk csomó mentesen kukoricadara-kását, hogyha egy mércés edényben lemérjük a kukoricadara térfogatát, amit 1 egységnek tekintünk.
Ennek alapján tegyünk fel két egység térfogatú vizet melegíteni a reszelt citromhéjjal és a sóval.
Az egy egységnyi kukorica darához adjunk hozzá egy egységnyi hideg vizet és keverjük el. Amikor felforrt a két egységnyi citrom héjas víz, a hideg vízzel elkevert kukoricadarát öntsük hozzá. Közepes lángon, folytonos keverés mellett főzzük olyan keményre, hogy már nehéz legyen a fakanállal átmozgatni.
Ekkor húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a mézet. Rakjunk ki egy nagyobb torta formát különböző gyümölcsökkel. A gyümölcsök tetejére simítsuk rá a még forró kukorica dara-kása felét, majd a datolya vajat (esetleg lekvárt), és harmadik rétegként a kukorica dara-kása másik fele következik.
Hagyjuk, hogy az így nyert tortánk a formában hűljön ki, majd borítsuk ki egy szép tálra.
-----------------------------------------
Hajdina gesztenyés dió krémmel
Hozzávalók: 2-3 fő részére
- 25 dkg hajdina
- 1 csipet só
- 1/2 kocka (12,5 dkg) gesztenye massza (tartósító szer nélküli)
- 10 dkg dió
- méz, ízlés szerint
- 2 csésze víz
Elkészítés:
Forrázzuk le a hajdinát 1/2, 1 liter, forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni 10 percig.
Ezután öntsük le a víz maradékát róla, majd másfél szeres víz mennyiséggel felöntve, főzzük meg a hajdinát egy csipet sóval 10—15 perc alatt.
Turmixoljuk össze a gesztenye kockát, a diót és a mézet egy kevés vízzel, majd adjuk hozzá a maradék vizet.
Az így elkészült krémet öntsük rá a főtt hajdinára.
Történelme, jellemzői:
A hajdina Közép-Ázsiából származik, ezért kapta a „tatárka" nevet. Európába a keresztesek hozták be.
Elkészítési módja:
A leforrázás nélküli főzés egyes vélemények szerint egy modern kori súlyos megbetegedést, a fény érzékenységet okozhatja.
Vitamin- és tápanyag tartalma: Kalcium-, foszfor- és kálium tartalma jelentős.
A hajdina nagy mennyiségben tartalmaz rutint (P-vitamin), amely vízben oldódó antioxidáns vegyület. A rutin erősíti a kötőszöveteket, védi a szívet és az érrendszert; segíti a sejt fal regenerálódását; csökkenti a hajszál vérzések kialakulását.
Védelmet nyújt a rák keltő anyagok ellen is, csökkenti a bélhámsejtek kóros szaporulatát.
Egészségügyi hatása:
Gyógyhatású növényként eredményesen lehet használni az ér rendszeri megbetegedéseknél. A szervezetet melegítő és az emésztési bántalmakra jótékony hatásáról ismert.
Javulást eredményez depressziós betegeknél, különlegessége, hogy egyszerre fejt ki nyugtató és serkentő hatást.
Az újabb eredmények szerint rendkívül hasznos alapanyag cukor betegség és glutén érzékenység esetében is.
-------------------
Mákos rakott árpa
Hozzávalók:- 12,5 dkg árpagyöngy(gersli) vagy árpa pehely
- 1 , 1/2 liter víz
- 1 teáskanál só
- 12,5 dkg darált mák
- 2 szem Idared alma
- Méz, Ízlés szerint
- 15-20 dkg barack lekvár (lehetőleg cukor és tartósító szer nélküli, mézzel édesített)
Elkészítés:
Pici sóval, háromszoros víz mennyiségben főzzük meg lassú tűzön az előzetesen 1 éjszakára beáztatott árpagyöngyöt, vagy árpa pelyhet (az árpa pelyhet nem kell beáztatni).
Daráljuk meg a mákot, reszeljük le az almát, és a méz hozzáadásával keverjük össze e két összetevőt.
Egy magas falú tepsit kezdjünk kibélelni egy réteg főtt árpával, erre rakjunk egy réteg barack lekvárt, és erre az almával fellazított, mézzel összekevert mákot, majd kezdjük elölről a rétegezést, amíg az alapanyagokból van.
Legfelülre barack lekvár kerüljön, majd 10 percre toljuk forró sütőbe. A tepsit tanácsos sütő papírral kibélelni, vagy egy kis olajjal kikenni, zsemle morzsával meghinteni.
--------------
Narancsos-mazsolás rizs
3-4 fő részére
Hozzávalók:
- 12,5dkg barna rizs
- 1/2-1 liter víz
- Csipet só
- Késhegynyi sáfrány vagy kurkuma (színezéknek használjuk)
- 10 dkg mazsola
- 3-4 szem mandarin és/vagy narancs, kockákra vágva
- Méz, ízlés szerint
- 2,5 dl kesudió tejszín (elkészítése itt:)
Elkészítés:
Pirítsuk meg teflon bevonatú edényben, zsiradék nélkül az előzetesen megmosott és lecsepegtetett barna rizst.
Akkor jó, amikor a szemek gurulnak egymáson, és enyhén pörkölt illatot árasztanak.
Öntsük fel a hideg vízzel, tegyük bele a sót és kurkumát (vagy sáfrányt), valamint a megmosott mazsolát, majd közepes lángon főzzük puhára kb. 40 perc alatt.
Ha a rizs megfőtt, tegyük bele a kockákra vágott narancsot így mandarint, a mézet, végül a habosra felvert kesudió tejszínt vegyítsük hozzá. Melegen és hidegen is tálalhatjuk.
Jellemzői:
A rizsről az első Írásos feljegyzést i.e. 2800-ban, egy Sheng-Nung uralkodása idejéből találták. Őshazája Dél-Európában a VIII. században honosították meg termesztését. Legelőször Spanyolországot, majd Franciaországot és Olaszországot hódította meg.
Magyarországra a török hódoltság idején került. Szem termését pelyva levelek takarják, amit előhántolással távolítanak el.
Az előhántolt rizs neve: barna rizs vagy kargó.
----------------------------------
Zabos palacsinta
Hozzávalók:- 2 csésze zabpehelyliszt
- 1/2 csésze olívaolaj
- 1 csipet só
- Annyi szénsavas ásványvíz, hogy palacsinta tésztát kapjunk
Keverjük csomómentesre a hozzávalókat úgy, hogy a vizet mindig apránként adagoljuk hozzá. Hagyjuk pár percig állni, majd palacsintasütőben süssük meg a palacsintákat, további olaj hozzáadása nélkül.
A palacsintákra kenhetünk házi lekvárt vagy darált aszalványokat, tölthetjük darabolt gyümölcsökkel, vagy Nutella krémmel.
-------------
Ez az étel is akkor igazán finom, ha mellé egy nagy adag friss gyümölcsöt fogyasztunk. (Akár gyümölcs saláta formájában, a palacsintába beletöltve.)
A népi gyógyászatban a zabot a női termékenység növelésére, valamint idegesség és görcsök esetén is használták.
A zabtea fogyasztása a szenvedélybetegségek leküzdésére is ajánlott.
Kukorica gombóc + 50% gyümölcs
Gluténmentes!
3-4 személyreHozzávalók:
- 25 dkg kukorica dara
- 1/2, 1 liter víz
- 1 citrom reszelt héja
- Kevés só
- Feldarabolt aszalt gyümölcsök (elhagyható)
- Méz, ízlés szerint (3-4 evő kanál)
- 7,5 dkg kókusz reszelék, vagy darált dió, vagy darált mandula,vagy darált mák
Készítsük el a kukorica kását a Kukorica tortánál leírt módon.
Ha használunk aszalt gyümölcsöket, azok is a kásával együtt főnek.
A mézet csak akkor keverjük a kásához, amikor már lehúztuk a tűzről.
Az így elkészített darát hagyjuk a lábasban kihűlni.
Ha kihűlt, vizes kézzel gombócokat formálunk, és kókuszreszelékbe forgatjuk.
Az elkészült gombócokat meghempergethetjük darált dióban, mandulában, vagy akár mákban is. Kifejezetten jól mutat a tányéron egymás mellett a többféle „bundában" levő gombóc.
Ízlés szerint gyümölcsös vagy karobos öntettel is tálalhatjuk.
Vitamin- és tápanyag tartalma:
A kukorica egész szemeinek külső burka a székrekedés ellenszere, keményítőt, fehérjét, és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik a szívinfarktus kockázatát.
A kukoricában nagy mennyiségben találhatók a rák kialakulását gátló hatású un. protoáz inhibitorok. Sok E-vitamint tartalmaz.
Krémes müzli +50% gyümölcs
Hozzávalók:- 3 csésze narancs-, ananász- vagy almalé
- 1/2 teáskanál só
- 2 közepes banán
- 4 cm hosszú vanília rúd megőrölve
- Méz, ízlés szerint
- 1 csésze mazsola
- 2 1/2 csésze zabpehely
- 25-30 dkg friss gyümölcs, kockákra vágva
Turmixoljuk össze a gyümölcs levet, a sót, a vaníliát és a banánt, majd adjuk hozzá a mazsolát. Az egészet öntsük bele egy lefedhető edénybe, dobozba.
Amikor készen vagyunk, a zabpelyhet teflon bevonatú edényben, olaj nélkül, folyamatos kevergetés közben pirítsuk közepes lángon kb. 10 percig csészénként.
Adjuk a meleg zabpelyhet a masszához, a zárt edényben vagy dobozban 30 perc alatt megdagad a zabpehely. Ha kihűlt, éjszakára tegyük hűtő szekrénybe.
Másnap, tálalás előtt 2-3 szem, feldarabolt, ízlés szerinti gyümölcsöt (akár vegyesen is) hozzákeverünk. Díszíthetjük mogyoróval és dióval.
-------------------------------
Zabtál
Hozzávalók:- 2 csésze zabpehely
- 1 nagy szem meghámozott és csíkokra felvágott alma
- 1/2 csésze kókusz reszelék
- 3/4 csésze mazsola
- 3 csésze víz
- 1/2 csésze pirított, apróra vágott mandula
- 1/2 teáskanál őrölt koriander
- 1 csipet őrölt kardamom
- 1 teáskanál vaníliakoncentrátum
- 1/4-1 teáskanál só
Az összes hozzávalót keverjük össze, és öntsük egy tűzálló tálba. Közepes tűzön kb. 1 óra hosszat süssük, időnként keverjük meg.
------------
A ZAB Vitamin- és tápanyag tartalma:
Jód tartalma segíti a pajzsmirigy működését, szilícium tartalrna fényessé teszi a szemet és a hajat, és jó erőnlétet biztosít. A zab könnyen emészthető, ezért gyerekek, idősek, valamint gyomor- és bél betegségben szenvedőknek is ajánlott.Egészségügyi hatása:
Fogyasztása által erősödik az immunrendszer, csökken az álmosság, a fáradékonyság. Regenerálja az idegeket, élénkíti, pezsdíti az egész idegrendszert. Melegítő hatású gabona.
A zab enyhe hashajtó hatású. Rugalmas rostanyagai eltávolítják az epesavat, csökkentik a vér káros koleszterin szintjét és a vér nyomást. Nyálka képző anyagai védik a gyomorfalat és a patkóbél felszínét is. Rendszeres fogyasztása viszonylag hamar megszünteti a vérszegénységet.
Az almás ételek megszokott fűszere a fahéj, amiről azonban az amerikai kutatások kimutatták, hogy gyomorirritáló fűszer.
Két rész őrölt koriander és egy rész őrölt kardamom mag keverékével a fahéjra emlékeztető ízt kapunk, a káros melléhatások nélkül.
Kukorica gombóc +50% gyümölcs Gluténmentes!
3-4 személyreHozzávalók:
- 25 dkg kukorica dara
- 1 liter víz
- 1 citrom reszelt héja
- Kevés só
- Feldarabolt aszalt gyümölcsök (elhagyható)
- Méz, ízlés szerint (3-4 evőkanál
- 15 dkg kókusz reszelék, vagy darált dió, vagy darált mandula, vagy darált mák
Készítsük el a kukorica kását a Kukorica tortánál leírt módon. Ha használunk aszalt gyümölcsöket, azok is a kásával együtt főnek. A mézet csak akkor keverjük a kásához, amikor már lehúztuk a tűzről. Az így elkészített darát hagyjuk a lábasban kihűlni.
Ha kihűlt, vizes kézzel gombócokat formálunk, és kókuszreszelékbe forgatjuk. Az elkészült gombócokat meghempergethetjük darált dióban, mandulában, vagy akár mákban is.
Kifejezetten jól mutat a tányéron egymás mellett a többféle „bundában" levő gombóc.
Ízlés szerint gyümölcsös vagy karobos öntettel is tálalhatjuk.
Vitamin- és tápanyag tartalma:
A kukorica egész szemeinek külső burka a székrekedés ellenszere, keményítőt, fehérjét, és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik a szívinfarktus kockázatát.
A kukoricában nagy mennyiségben találhatók a rák kialakulását gátló hatású un. protoáz inhibitorok. Sok E-vitamint tartalmaz.
--------------------------
Meggyes köles felfújt +50% gyümölcs
Gluténmentes!
Hozzávalók:
- 2 csésze köles
- 1 csipet só
- 4 csésze víz
- 3-4 evő kanál méz
- 1 citrom reszelt héja
- 5 evő kanál kesudió tejszín
- (lásd Növényi tejek készítése fejezetben)
- 10 dkg mazsola
- 50 dkg magozott meggy
- 1/3 csésze darált dió vagy mogyoró
Mossuk meg a kölest sűrű szitába téve, majd a 4 csészényi vízben, 1 csipet sóval, folyamatos kevergetés közben, lassú tűzön főzzük meg.
Adjuk a főtt köleshez a mézet és a reszelt citrom héjat. Ezután óvatosan vegyítsük hozzá a kesudió tejszínt és a mazsolát. A felfújt formát (tűzálló tálat) vékonyan kenjük ki olajjal, szórjuk meg darált dióval vagy mogyoróval. Beleöntve a köleses masszát, sütőben 180-200 oC-on 30 percig sütjük.
A kisült felfújtat kiborítjuk egy tálra, a tetejét kirakjuk a meggyel, az oldalát pedig megszórjuk a darált dióval vagy mogyoróval.
Gyümölcsös bulgur 50% gyümölcs
Hozzávalók:- 30 dkg bulgur
- 1-11/2 liter vaníliás szója tej
- (lásd Növényi tejek készítése fejezetben)
- 2 csésze, lehetőleg többféle aszalt gyümölcs és dióféle
Mossuk meg a bulgurt, forrázzuk le a forró vaníliás szója tejjel, majd takarjuk le az edényt 20-30 percre.
Ha a bulgur megduzzadt és megpuhult, magába szívta az összes folyadékot, keverjük hozzá az aszalványokat és a durvára vágott dióféléket.
-------------
A bulgur még zsenge állapotában leszedett búza, melyet aszalással hőkezeltek, majd megtörtek. Mivel még a keményítős szerkezet kialakulása előtt leszedték, ezért nem igényel főzést, csak forrázást.
A búza egyik fajtája a germán népek ősi gabonája, a tönköly búza, mely könnyen emészthető, foszforban, káliumban és vasban igen gazdag gabonaféle.
Nyugtató hatású, izületi bántalmakra is jó hatása van. Egyes vélemények szerint - a búzával ellentétben - még a candida betegek is fogyaszthatják kisebb mennyiségben.
A tönköly búza külső részét - a korpát - pelyvatakaró borítja, amelyet a betakarítást követő cséplés után koptatással távolítanak el a búzamagról.
A pelyva réteg képes megvédeni a búza szemet a légköri szennyeződősektől, többek között a radioaktív szennyeződések nagy részétől is.
A tönköly búza jó sütési tulajdonságokkal rendelkezik. Sikérfehérje-tartalma igen magas. Kedvezőtlenebb időjárási viszonyok között is megterem, igaz, hektáronkénti hozama kisebb, mint a búzáé.
Az aszalt tönköly a tönköly búza éretlen, de már teljes szemeiből készül. A hosszabb eltarthatóság érdekében az aratás után a még puha szemeket megszárítják és megpörkölik, innen származik a dióra emlékeztető aromája
Őszibarackos árpafelfújt
2-3 személyreHozzávalók:
- 2 csésze árpa pehely
- 40-50 dkg őszibarack, darabolva (lehet konzerv is)
- 1/2 csésze mazsola
- 1/4 csésze apróra vágott török mogyoró
- 1 teáskanál vaníliakoncentrátum, vagy 5 cm vanília rúd megőrölve
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál őrölt koriander
- 1 csipet őrölt kardamom
- 2 csésze 100%-os almaié vagy öszibaracklé
Az összes hozzávalót összekeverjük, és felfújt formába (tűzálló tálba) öntjük, majd a barack egy részével díszítjük. Előmelegített sütőben 180 °C-on 45 percig sütjük.
A felfújtat már előző este is előkészíthetjük, a hűtőben tárolt felfújtat másnap reggel készre süthetjük.
-------------
Egészségügyi hatása:
Európában manapság a búza és a rozs sajnálatosan fokozatosan kiszorítja az árpát, ezzel jelentősége is feledésbe merül. Az árpát Hippokratész, a nyugati orvostudomány atyja és a távol-keleti természetgyógyászok egyaránt alkalmazták méregtelenítésre, a szervezet megtisztítására.Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterin szintjét, szerepe van a fogak épségének megőrzésében.
A bőrkiütések megszüntetésében is eredménnyel alkalmazható. A szervezetre hűtő hatást gyakorol alacsony foszfortartalma miatt, ezért elsősorban a gabona nyári fogyasztása javasolt. Ajánlatos lábadozóknak, kimerültség és fokozott stressz esetén fogyasztani.
A belek és a kiválasztó szervek gyulladásait nagymértékben gyógyítja
Kókuszos waffel +50% gyümölcs
Hozzávalók:- 6 dl kókusz reszelék
- 6 dl finomliszt
- 6 dl teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1/2 csésze zabpehely
- 2 dl szójaliszt
- 2 teáskanál só
- 2 teáskanál őrölt kardamom
- 3/4 dl víz
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, majd pihentessük a tésztát néhány óra hosszat,
(esetleg egy éjszakát). Merőkanállal adagoljuk az előmelegített waffel sütőbe, és süssük ki.
Tetszett a cikk? Gyere vissza máskor is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése