Lila káposzta |
A lila káposzta akár 6–8-szor is több C vitamint tartalmaz, mint a fehér káposzta.
Az Amerikai Mezőgazdasági Kutató Szolgálat vizsgálatából kiderült, hogy a lila káposztában 36 különböző antocianin található, melyek táplálkozás kutatók szerint védelmet nyújtanak a legtöbb daganatos megbetegedéssel szemben. Emellett hozzájárulnak a jobb agy működéshez és a szív egészségét is védik. A kutatás során kiderült, hogy dupla olyan antioxidáns hatással védi a szervezetet, mint a C-vitamin.
Jótékony hatásai:
-segít kiüríteni az ízületekben felhalmozódott méreganyagokat
-gyulladás csökkentő hatású
-serkenti a máj működést
-a benne található enzimek meggátolják a rákos sejtek szaporodását
-zöld hályog esetében javítja a látást
-rendkívül magas vas tartalommal rendelkezik
-a bőr egészséges állapotát őrző U-vitamint tartalmaz
-vér alvadáshoz szükséges K-vitamin is megtalálható benne
-csökkenti a magas triglicerid-, és koleszterinszintet is.
Fogyasztása:
Nyersen fogyasztva, igazi gyógyszer az emésztés számára.
Azok, akik gyomor problémákkal küzdenek, fogyasszanak minél több vörös káposztát, mivel segíti a bél működést, és tisztítja a beleket. A fogyókúrázóknak is ajánlott, fogyasztása hamar teltség érzetet okoz, és nagyon nagy a tápértéke. A vörös káposzta csírája nagyon jó méregtelenítő, gyógyítja a gyomor fekélyt, tisztítja a vért, javítja a látást, javítja a vérkeringést, serkenti a máj működést, csökkenti a koleszterin-szintet. Továbbá gyulladás csökkentő és megakadályozza egy daganat növekedését.
Forrás:http://tudnodkell.info
Történelmi feljegyzések utalnak a származására már a Római Birodalom korából: akkor hozták Kínából Európába. Nagyon felkapottak voltak a pácolt és savanyított ételek, hiszen ezek az eljárások lehetővé tették, hogy hosszabb utakat is megtegyenek az élelmiszerrel, annak megromlása nélkül. Népszerűségét a mai napig megőrizte, igazi nemzetközi kedvenc: Európán kívül még Ázsiában és Amerikában is előszeretettel fogyasztják.
A fekete retek magas
C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, segít
elkerülni a megfázásos betegségeket.
Anti bakteriális hatásából adódóan kiváló természetes ellenszere lehet a köhögésnek, légúti fertőzéseknek.
A fekete retek csípős íze azonnal elárulja, hogy e gumó igen gazdag mustár olajban, raphanol és raphinin nevű illóolajokban és bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is (aszkorbin sav, tokoferolok, karotinoidok és polifenolos komponensek).
A retket nemcsak csípősségéért szeretik, nedve is régóta ismert gyógyszer. Minél több mustár olaj található benne, annál jobb az íze és egyben gyógyerejű is.
Ezen kívül a retek lé sokféle gyógyító hatással rendelkezik, többek között stabilizálja a vér nyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az ízületi gyulladást, és daganat ellenes hatása is ismert.
Reszeld le a retket, és préseld ki a levét zöldség préselővel. Néhány órára tedd hűtőbe az ily módon nyert retek levet - így elveszíti a csípősségét. Túlsúly, puffadás és epe panaszok esetén napi egy-két evőkanállal fogyassz belőle.
Egy nagyobb, szép retek gumót jól megmosunk, kés segítségével tölcsér formájú üreget vájjunk a közepébe úgy, hogy a levágott gyökér résznél apró rés maradjon.
Bögrére vagy szélesebb pohárra állítjuk és mézet töltünk bele. A mézzel együtt lassan lecsordogáló lé az igazi orvosság. Több retket is megtölthetünk mézzel. A kicsurgott retkeket tovább is vájhatjuk, hogy friss felület legyen, amibe újra önthetünk mézet. Amikor már teljesen lecsordogált a méz a zöldségből, a keletkezett folyadékot igyuk meg.
A félbevágott retek alján talpat vágunk, majd közepét kivájjuk és mézet töltünk bele. Fóliával alaposan becsomagoljuk és 24 órára a hűtőszekrénybe állítjuk. Ez alatt az idő alatt a méz átveszi a retek ízét és vitamin tartalmát, melyet az üregből fogyasszunk el. Ezután egy kicsit mélyíthetünk az üregen és újabb adag mézet tölthetünk bele.
A fekete retek, csakúgy, mint tavaszi, piros héjú társa nagyon finom bármilyen szendvicshez beleszeletelve, de saláták összetevőjeként is felhasználhatjuk. Ha valakinek csípős lenne az íze, reszelje le és mossa át egy kicsit tiszta vízzel!
Téli vitaminok_2.
A savanyú multivitamin
Savanyú káposzta |
A savanyú káposzta fogyasztásának
egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy segíti az emésztést, fokozza a
vér keringést, védi a szív egészségét, gyors energia forrást jelent, védi az
immunrendszert, erősíti a csontokat, csökkenti a koleszterin szintet,
megszünteti a gyulladásokat, megóvja a szemünk és bőrünk egészségét.
Történelmi feljegyzések utalnak a származására már a Római Birodalom korából: akkor hozták Kínából Európába. Nagyon felkapottak voltak a pácolt és savanyított ételek, hiszen ezek az eljárások lehetővé tették, hogy hosszabb utakat is megtegyenek az élelmiszerrel, annak megromlása nélkül. Népszerűségét a mai napig megőrizte, igazi nemzetközi kedvenc: Európán kívül még Ázsiában és Amerikában is előszeretettel fogyasztják.
És most
lássuk, mitől olyan egészséges ez az étel!
Tápértéktartalma:
Nagy mennyiségben tartalmaz rostokat
és jelentős mértékű az A-, C-, K- és B-vitaminok szintje is. Továbbá remek
vas-, mangán-, réz-, nátrium-, magnézium- és kalcium forrás. Fogyasztásával
mérsékelt mennyiségű proteint is juttatunk szervezetünkbe.
Vérkeringés:
A magas vas tartalom különböző módokon
is előnyös a szervezetünk számára: elsősorban hozzájárul a hatékony
energia termeléshez, mivel növeli a testünk anyagcseréjét.
Ennek köszönhetően élénkül a vérkeringés, ebből kifolyólag pedig a szervek és sejtek oxigén ellátása nő meg rohamosan.
Ez a megnövekedett vér áramlás az egyre szaporodó vörösvértestek eredménye, aminek létrejöttéhez kulcs fontosságú tényező a vas.
A magas a vas szint segít megelőzni a vér szegénység (más néven vas hiány) kialakulását, és így sok kellemetlen melléhatástól (mint a fejfájás, fáradtság) véd meg minket.
Ennek köszönhetően élénkül a vérkeringés, ebből kifolyólag pedig a szervek és sejtek oxigén ellátása nő meg rohamosan.
Ez a megnövekedett vér áramlás az egyre szaporodó vörösvértestek eredménye, aminek létrejöttéhez kulcs fontosságú tényező a vas.
A magas a vas szint segít megelőzni a vér szegénység (más néven vas hiány) kialakulását, és így sok kellemetlen melléhatástól (mint a fejfájás, fáradtság) véd meg minket.
Emésztés:
A már említett magas rost tartalomnak
köszönhetően segíti a belek tisztítását, megszünteti a székrekedést, a
puffadást, a görcsöket és a túlzott bélgáz képződést. Azzal, hogy szabályozza
az emésztést és a kiválasztó rendszert, segíthet megakadályozni a gyomor fekély,
de még a vastagbél rák kialakulását is.
Szív:
A rostok nem csak az emésztés számára
fontosak, a szív egészségéért is felelnek: képesek megkötni és eltávolítani a
szervezetből a veszélyes koleszterint, ami az artériák és vérerek falához
tapadhatna. Így kevesebb a vérbe jutó koleszterin mennyisége, ami csökkenti az
ér elmeszesedés, szív infarktus és stroke kialakulásának esélyét.
Szem és bőr:
Az A-vitamin
és a karotin antioxidáns hatásának köszönhetően megköti az un. szabad gyököket,
amelyek az egészséges sejtek mutációját idézhetnék elő. A szem védelmében
harcol a szürke hályog kialakulása ellen, míg bőrünk egészséges és fiatal
marad, hiszen lassítja a ráncok kialakulását.
Immunrendszer:
Egy adag
savanyú káposztával a napi C-vitamin szükségletünk 35%-át tudjuk fedezni, ami
elengedhetetlen immunrendszerünk kielégítő működéséhez.
A C-vitamin serkenti a fehér vérsejt képződést, kulcs fontosságú szerepet játszik a sejtek regenerációjában és a kollagén termelésben is.
A C-vitamin serkenti a fehér vérsejt képződést, kulcs fontosságú szerepet játszik a sejtek regenerációjában és a kollagén termelésben is.
A savanyú
káposzta – a megannyi pozitív hatása mellett – nagyon magas nátrium tartalommal
rendelkezik, ami veszélyes lehet kardiovaszkuláris és vese betegségek esetén. Ha
ilyen típusú egészségügyi problémával küzd, feltétlenül beszéljen
kezelő orvosával, hogy megállapítsák az Ön számára megfelelő, bevihető
mennyiséget.
Forrás: Tudnodkell.info
A fekete retek a (tudományos név: Raphanus sativus var. niger) keresztes virágúak - Brasssicaceae -
családjába tartozó növény. Európába Elő-Ázsiából jutott a Földközi tengeren át.
A népi
gyógyászat régóta ismeri emésztés serkentő, illetve méregtelenítő hatását.
Mire képes a fekete retek?
Fogyasztó hatású, víz hajtó
A fekete
retek gumója mustárglikozidokat tartalmaz, mustár olaj nyerhető belőle, ami
serkenti az emésztő nedvek termelését, a gyomor, illetve a belek mozgását.
Ebből
adódóan támogatja az anyagcsere-folyamatokat. Segít helyreállítani a túlzott só fogyasztás következőében felborult víz háztartást.
C-vitamin-bomba, köhögés elleni csodaszer
Anti bakteriális hatásából adódóan kiváló természetes ellenszere lehet a köhögésnek, légúti fertőzéseknek.
Mit tartalmaz?
A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustár olaj-glikozidok és a C-vitamin, B1-, B2-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint tartalmaz.A fekete retek csípős íze azonnal elárulja, hogy e gumó igen gazdag mustár olajban, raphanol és raphinin nevű illóolajokban és bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is (aszkorbin sav, tokoferolok, karotinoidok és polifenolos komponensek).
A retket nemcsak csípősségéért szeretik, nedve is régóta ismert gyógyszer. Minél több mustár olaj található benne, annál jobb az íze és egyben gyógyerejű is.
Ezen kívül a retek lé sokféle gyógyító hatással rendelkezik, többek között stabilizálja a vér nyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az ízületi gyulladást, és daganat ellenes hatása is ismert.
Méregtelenítő, máj védő retek lé
A fekete retek serkenti az epe termelést, támogatja a máj működését, vagyis gyorsítja a méreganyagok kiürülését a szervezetből.
Reszeld le a retket, és préseld ki a levét zöldség préselővel. Néhány órára tedd hűtőbe az ily módon nyert retek levet - így elveszíti a csípősségét. Túlsúly, puffadás és epe panaszok esetén napi egy-két evőkanállal fogyassz belőle.
Retek mézzel: a torok gyógyítója
Légúti panaszokra mézzel keverve használják. Két módszer is van a hatóanyag kinyerésére:Egy nagyobb, szép retek gumót jól megmosunk, kés segítségével tölcsér formájú üreget vájjunk a közepébe úgy, hogy a levágott gyökér résznél apró rés maradjon.
Bögrére vagy szélesebb pohárra állítjuk és mézet töltünk bele. A mézzel együtt lassan lecsordogáló lé az igazi orvosság. Több retket is megtölthetünk mézzel. A kicsurgott retkeket tovább is vájhatjuk, hogy friss felület legyen, amibe újra önthetünk mézet. Amikor már teljesen lecsordogált a méz a zöldségből, a keletkezett folyadékot igyuk meg.
A félbevágott retek alján talpat vágunk, majd közepét kivájjuk és mézet töltünk bele. Fóliával alaposan becsomagoljuk és 24 órára a hűtőszekrénybe állítjuk. Ez alatt az idő alatt a méz átveszi a retek ízét és vitamin tartalmát, melyet az üregből fogyasszunk el. Ezután egy kicsit mélyíthetünk az üregen és újabb adag mézet tölthetünk bele.
Gyomorhurut és gyomor fekély esetén, továbbá epe utak elzáródása esetén ne
fogyasszunk fekete retket!
A fekete retek, csakúgy, mint tavaszi, piros héjú társa nagyon finom bármilyen szendvicshez beleszeletelve, de saláták összetevőjeként is felhasználhatjuk. Ha valakinek csípős lenne az íze, reszelje le és mossa át egy kicsit tiszta vízzel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése