Növényi tejek, tejfölök
Többféle növényi tejet, tejfölt lehet kapni boltokban, de készíthetjük magunk is.
Előnye:
- sokkal olcsóbb, mint a készen kapható,
- gyorsan, egyszerűen elkészíthető,
- mindig "kéznél" van.
Az alábbi receptek segíthetnek az otthoni "tej" készítésben.
Rizs tej |
Rizstej
Hozzávalók:
- 1 bögre (2,5dl) barna rizs
- 2 bögre víz
- Pici só
Elkészítés:
A rizst a kétszeres mennyiségű vízzel áztassuk be egy éjszakára.
Másnap tegyük fel főni az áztató vízben.A főzési időt a rizs határozza meg, kb. 40-50 perc is lehet. Nézegessük, ha esetleg elfőtt a leve, pótoljuk. A lényeg, hogy főjön puhára, nem baj, ha kicsit ragacsos.
Amikor megfőtt,1 csészényi rizst kezdjünk el turmixolni 1 + 3 csésze vízzel, pici sóval, vaníliával, mézzel. Először kevés vízzel, majd fokozatosan adjuk hozzá a többi vizet.
Aki szereti, ihatja sűrűn is, de szitán is átszűrhető.
Kókusz tej
Hozzávalók:
- 1 bögre (2,5dl) kókusz reszelék
- 3 bögre víz
Elkészítés:
Az arányok megegyeznek az előző recepteknél írottakkal, tehát 1 csésze kókusz reszelékhez három csésze vizet adjunk, de ebben az esetben mindenképpen forró vízzel turmixoljuk a kókuszt, különben nem oldódik ki a zsiradék tartalma.
Turmixolás után sűrű szitán leszűrjük, majd kevés kókusz tejben oldjunk fel egy liter tejhez 2 púpozott evőkanál kukorica keményítőt, és folyamatosan keverve hevítsük forráspontig az egészet. Ha a tűzről levettük, adjunk hozzá ízlés szerint mézet.
Mandula tej, dió tej, mogyoró tej, kesudió tej készítése
A magokat 1:3 arányban turmixoljuk el vízzel, de először az 1 csésze szárazanyaghoz mindig 1 csésze vizet adjunk, majd további 2 csészényi vízzel hígítsuk fel, és úgy keverjük át a gépben. Ízesítés: 1 csipet só, ízlés szerint vanília és méz.
A mandula esetében forró vízbe dobásával érdemes eltávolítani a barna héját, ugyanis nagyobb mennyiségben a héjban levő méreganyagok károsak a szervezetünkre. (Napi 7-8 szem héjasán is elfogyasztható.) A többi diófélénél rajta hagyhatjuk.
A mogyoró tejhez török mogyorót használjunk.
Szója tej |
Szója tej
Hozzávalók:
- 1 bögre (2,5dl) szójabab
- 3 bögre víz
Elkészítés:
Az előzetesen egy éjszakára beáztatott szójababot főzzük meg, majd a már megfőtt babból 1 csészényit turmixoljunk össze először 1 csésze vízzel, majd további 2 csészével (tehát 1:3 arányban). Adjunk hozzá 1 mokkáskanál sót adagonként, hogy elvegyük a szója jellegzetes ízét, valamint vanília őrleményt. Ízesíthetjük 1-2 evőkanál karobbal (szentjánoskenyér por) is, a kakaó helyettesítéseként.
Zab tej |
Zab tej
Hozzávalók:
- 1 bögre (2,5 dl) zabpehely
- 1,5 liter víz
- 1 evőkanál méz
- Csipet só
- Csipet őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Keverjük össze a hozzávalókat egy lábosban, majd tegyük fel főni. A forrás után lassú tűzön teljesen főzzük meg, kb. 10 perc. Figyeljük, nehogy leégjen, lehet, hogy még egy kis vizet felvesz.
Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk simára.Hagyjuk állni, majd sűrű szitán vagy géz anyagon, (ami van) szűrjük át.
Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk simára.Hagyjuk állni, majd sűrű szitán vagy géz anyagon, (ami van) szűrjük át.
Hűtőben napokig eláll.
Kölestej
- 1/4 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula
- 1 teáskanál méz
- 1/2 mokkáskanál só
- 1 csésze, forró főtt köles
- 1/2 teáskanál frissen facsart citromlé
- 1/2 vaníliarúd (ha édes tejet készítünk)
1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást,
majd apránként még 3 csésze vizet
adjunk hozzá.
Különböző magvakból magunk is készíthetünk "tejfölt",remekül használható bármilyen étel sűrítésére..
A lehetőségek korlátlanok, fantátiánk szab csak hatásrt.
Az alábbi receptek segítséget adnak az alaplépésekhez, amik tovább variálhatók.
Mandulatejföl
A lehetőségek korlátlanok, fantátiánk szab csak hatásrt.
Az alábbi receptek segítséget adnak az alaplépésekhez, amik tovább variálhatók.
Kesudió tejföl
1 csésze kesudió
3-4 evőkanál liszt
1 teáskanál frissen facsart citromlé
1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, majd apránként még
1 csésze vizet adjunk hozzá.
Mandula-napraforgó tejföl
1/2 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula
1/2 csésze napraforgó mag
1 közepes nagyságú főtt burgonya
1-2 teáskanál citromlé
1 teáskanál só
1 csöppnyi méz
4-5 evőkanál liszt
Annyi vizet adjunk hozzá, amennyivel a turmix kényelmesen kever.
1,5 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula
2 evőkanál friss citromlé
1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, ha már krémes állagú, apránként még 2 csésze vizet adjunk hozzá.
Szójatejföl
1 csésze egy éjszakára beáztatott, majd megfőzött szójabab
1 teáskanál só
1 evőkanál vegamix
1 csésze vízzel kezdjük
a turmixolást,
majd apránként még 1 csésze
vizet adjunk hozzá.
Vegi tejföl
1 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula (vagy fele-fele arányban napraforgó mag és mandula)
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál só
1 evőkanál citromlé
pár csepp olívaolaj
1 evőkanál őrölt pirospaprika vagy pritaminlekvár
(de ebben az esetben ne adjuk hozzá a sót!)
1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, a krémes állag elérése után, ha szükséges, apránként adjunk még hozzá vizet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése