Általános szabályok a
növényi alapú étrenddel és a receptekkel kapcsolatosan
1.A diétából zárjuk ki teljesen a magas zsiradék és fehérje tartalommal rendelkező állati eredetű ételeket, a hevített olajakat, és a füstölt termékeket.
2.A zöldségek
közül egyedül a padlizsánt hagyjuk ki az étrendből.
3.Amennyiben
lehetőségünk van a nyers gyümölcsöket és zöldségeket speciális tisztító szerrel
mossuk meg a permetektől, vagy még jobb, ha bio zöldségeket és gyümölcsüket
tudunk venni.
A mosás a déli gyümölcsökre is vonatkozik, mert pucoláskor a
kezünkről is kerülhet permet vissza gyümölcs belsejére és így a szervezetünkbe
is.
4. Minden
étkezéshez fogyasszunk az étkezésre összeállított ételek minimum 50 százalékáig
nyers gyümölcsöt vagy zöldséget. (nagyjából ugyanakkora legyen a térfogata,
volumene az elfogyasztásra szánt nyers és főtt ételeknek A kompót és a párolt
zöldség már vitamin tartamában csökkentett értékű.
SOHASE KEVERJÜK A GYÜMÖLCSÖT ÉS A ZÖLDSÉGET!!!
Ugyanígy kerüljük záró fogásként a desszerteket is, mert ezek édes voltunk miatt mindenképpen erjeszteni fogják az elfogyasztott ételeket a gyomorban.
SOHASE KEVERJÜK A GYÜMÖLCSÖT ÉS A ZÖLDSÉGET!!!
Ugyanígy kerüljük záró fogásként a desszerteket is, mert ezek édes voltunk miatt mindenképpen erjeszteni fogják az elfogyasztott ételeket a gyomorban.
5.Ha pároljuk
a zöldségeket, azt ne bő vízben tegyük, hanem gőz fölött. Ezért nem kell drága
edényekre beruháznunk, elég egy zománcozott vagy rozsda mentes edénybe
beállítanunk egy kb. 1500-2000,-Ft-os pároló szűrőt, aláöntenünk a lábai
magassága szerint vizet, és fedő alatt pár perc alatt finom, és kíméletesen
készített párolt zöldséget kapunk. Az alumínium edényeinket dobjuk ki, még víz
forralására se használjuk, mert rák keltőek.
6.
A hagyma olajos, vagy vizes-olajos dinsztelését felejtsük el, inkább ezt
is kevés vízben pároljuk meg. Igaz a jellegzetes magyar pörkölt ízét nem tudjuk
így előállítani, de biztosan nem lesz az ételünk egészség károsító.
7. Ne
használjunk gyomor irritáló fűszereket az ételek készítésénél, még akkor sem, ha
azokat a tisztító kúrában a vér keringés felpezsdítésére, vagy bélmozgás
elősegítésére, tisztítására rendszeresen alkalmaztuk.
Gyomor irritáló fűszerek: Bors (minden fajtája) chili, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szerecsen dió,curry, az ecet minden fajtája, és az ezzel készült ételek (Mustár, ketchup, ecetes torma, ecetes savanyúságok, tejsavas erjesztéssel készült savanyúságok)
Gyomor irritáló fűszerek: Bors (minden fajtája) chili, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szerecsen dió,curry, az ecet minden fajtája, és az ezzel készült ételek (Mustár, ketchup, ecetes torma, ecetes savanyúságok, tejsavas erjesztéssel készült savanyúságok)
8. Kerüljük a
leveseket és az étkezés közben vagy közvetlenül utána történő folyadék
fogyasztást. Ezek lelassítják az emésztést, és így erjedés, gázképződés
alakulhat ki a szervezetben. Étkezés előtt ½ órával, utána pedig
egy-másfél órával később lehet inni. Viszont nagyon fontos hogy a 4-5 órás
étkezési intervallumokban 1,5- 2 liter folyadékot, elsősorban tisztított vizet
meg kell inni, hogy könnyítsük a vese és a máj munkáját egyaránt.
9. Kerüljük a
füstöléssel készült termékeket, még akkor is, ha nem állati eredetűek.
10. Az
étrendet úgy építsük fel, hogy minél több sötét zöld levelű vagy termésű
zöldséget, és minél több sötét színű gyümölcsöt tartalmazzon.
11.
A kenyereknél javasolt recepteknél felfelé emelhetjük a teljes kiőrlésű
liszt arányát, lefelé azonban ne csökkentsük.
12.Természetesen
nem kell minden nap főznünk, mert ha csak 1-2 személyre főzünk, a négy és
hat személyes adagokból mindenképpen maradni fog. Másnap, melegítéskor ne
használjunk mikrohullámú készüléket, nagy vita folyik arról, hogy mennyire
teszik tönkre az ételeket. A hagyományos melegítés mellett a gőz fölött
melegítést is alkalmazhatjuk, de a nyers ételek fogyasztása a cél, minél
nagyobb arányban!!!!
13.A
legkiadósabb étkezés a reggeli legyen, kevesebb az ebéd, és nagyon szerény a
vacsora, túlsúly esetén el is hagyható.
Ha ilyenkor „ránk tör az éhség”, nagy víztartalmú zsenge nyers zöldségek rágcsálását javasoljuk.
Ha ilyenkor „ránk tör az éhség”, nagy víztartalmú zsenge nyers zöldségek rágcsálását javasoljuk.
14.
A reggeli kásák többsége már elkészíthető előző este (vagy legalábbis a
gabonák főzését el tudjuk készíteni előre).
15. Az
öntetek, növényi tejek és tejfölök készítéséhez javasoljuk, hogy szerezzenek be
egy nagy fordulat számú, legalább 500 W-os turmixot, mellyel krémesre lehet
turmixolni a dióféléket. Tapasztalataink alapján a több funkciós gépek
turmixával nem lehet olyan hatékonyan dolgozni (tisztelet a kivételnek…) Olajjal
való kikenés nélkül, csak jó minőségű, drágább teflon palacsinta sütőben lehet
sütni. Ne sajnáljuk rá a pénzt, mert az életünk sokkal drágább annál, hogy a
sokat használt régi rossz palacsinta sütő miatt kiújuljon a betegség.
16. Egyéni
étrendeket is lehet kialakítani, akár a Legyen néktek eledelül sorozat többi
receptjéből, akár saját kútfőből. Amire ajánlott figyelni, az a változatosság,
és hogy egymást ne kövessék ugyanazok az alapanyagok (pl. reggel gyümölcs rizs,
délben rizottó) És az hogy hetente max. három alkalommal legyen hüvelyesből
készült étel (babféle)
Javasoljuk,
hogy először állítsák össze a reggelik sorrendjét, és a többi ételt ehhez
igazítsák (itt elsősorban a köretek számítanak, hiszen a növények termő ideje
eleve befolyásolja az étrendet tavasztól őszig. Télen a mirelitek és tél álló
zöldségek alkalmazását igen gyakran egy-egy akció dönti el. A nyerset ilyenkor
is meg kell oldani!!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése