Keresés ebben a blogban

2015. február 21., szombat

A fekete retek

Fekete retek



 






A fekete retek a (tudományos név: Raphanus sativus var. niger) keresztes virágúak - Brasssicaceae - családjába tartozó növény. Európába Elő-Ázsiából jutott a Földközi tengeren át.

    A népi gyógyászat régóta ismeri emésztés serkentő, illetve méregtelenítő hatását.

Mire képes a fekete retek?

 Fogyasztó hatású, víz hajtó
           
             A fekete retek gumója mustár glikozidokat tartalmaz, mustár olaj nyerhető belőle, ami serkenti az emésztő nedvek termelését, a gyomor, illetve a belek mozgását.
Ebből adódóan támogatja az anyagcsere-folyamatokat. Segít helyre állítani a túlzott só fogyasztás következtében felborult víz háztartást.

               C-vitamin-bomba, köhögés elleni csodaszer


     A fekete retek magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, segít elkerülni a megfázásos betegségeket.
 Antibakteriális hatásából adódóan kiváló természetes ellenszere lehet a köhögésnek, légúti fertőzéseknek.

Mit tartalmaz?

   A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustár olaj-glikozidok és a C-vitamin, B1-, B2-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint tartalmaz.

  A fekete retek csípős íze azonnal elárulja, hogy e gumó igen gazdag mustár olajban, raphanol és raphinin nevű illóolajokban és bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is (aszkorbin sav, tokoferolok, karotinoidok és polifenolos komponensek).

  A retket nemcsak csípősségéért szeretik, nedve is régóta ismert gyógyszer. Minél több mustár olaj található benne, annál jobb az íze és egyben gyógyereje is.

Ezen kívül a retek lé sokféle gyógyító hatással rendelkezik, többek között stabilizálja a vér nyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az ízületi gyulladást, és daganat ellenes hatása is ismert.
       

 Méregtelenítő, máj védő retek lé


     A fekete retek serkenti az epe termelést, támogatja a máj működését, vagyis gyorsítja a méreganyagok kiürülését a szervezetből.
  
  Reszeld le a retket, és préseld ki a levét zöldség préselővel. Néhány órára tedd hűtőbe az ily módon nyert retek levet - így elveszíti a csípősségét. Túlsúly, puffadás és epe panaszok esetén napi egy-két evőkanállal fogyassz belőle.


Retek mézzel: a torok gyógyítója

   Légúti panaszokra mézzel keverve használják. Két módszer is van a hatóanyag kinyerésére:
Egy nagyobb, szép retek gumót jól megmosunk, kés segítségével tölcsér formájú üreget vájjunk a közepébe úgy, hogy a levágott gyökér résznél apró rés maradjon.

          Bögrére vagy szélesebb pohárra állítjuk és mézet töltünk bele. A mézzel együtt lassan lecsordogáló lé az igazi orvosság. Több retket is megtölthetünk mézzel. A kicsurgott retkeket tovább is vájhatjuk, hogy friss felület legyen, amibe újra önthetünk mézet. Amikor már teljesen lecsordogált a méz a zöldségből, a keletkezett folyadékot igyuk meg.

       A félbevágott retek alján talpat vágunk, majd közepét kivájjuk és mézet töltünk bele. Fóliával alaposan becsomagoljuk és 24 órára a hűtőszekrénybe állítjuk. Ez alatt az idő alatt a méz átveszi a retek ízét és vitamin tartalmát, melyet az üregből fogyasszunk el. Ezután egy kicsit mélyíthetünk az üregen és újabb adag mézet tölthetünk bele.


Gyomorhurut és gyomor fekély esetén, továbbá epe utak elzáródása esetén ne fogyasszunk fekete retket!


  A fekete retek, csakúgy, mint tavaszi, piros héjú társa nagyon finom bármilyen szendvicshez beleszeletelve, de saláták összetevőjeként is felhasználhatjuk. Ha valakinek csípős lenne az íze, reszelje le és mossa át egy kicsit tiszta vízzel!







Print Friendly and PDF

Nincsenek megjegyzések: